thereseaarts.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen

 

Omdat het nu al een week duurt, dat web-log uit de lucht is, ga ik voorlopig door op mijn website bij punt.nl. Eigenlijk is die bedoeld om mijn kunst in beeld te brengen, maar dit lijkt mij wel een goede oplossing om eindelijk weer eens wat te kunnen schrijven.

Hondenboeken.

Zoals u waarschijnlijk wel weet, lees ik enorm graag en veel. Wat u waarschijnlijk niet weet, is dat ik ook -naast een kattenliefhebster- een hondenliefhebster ben. Ik zou er eigenlijk dolgraag eentje hebben, maar…………ja, er zijn heel veel maren. Daarom hebben Kwaster en ik afgesproken, dat we dat niet meer zullen doen, een hond nemen, zelfs geen kleintje. Een logeerhond zou nog kunnen, als die katten gewend is, want Koos is nummer 1 bij ons. Dat spreekt. Toch, als ik honden zie, kijk ik meestal verlekkerd naar ze. Ik ken alle honden in de wijde omtrek van mijn eigen dagelijkse (hondloze) wandelingen en zij mij. Ik onthoud altijd hun namen. En……..nu komt het……als ik in de boekhandel toevallig een boek zie, waarin een hond de hoofdrol speelt, schiet ik altijd een beetje vol. “Zij wel…”, denk ik dan altijd. Vaak bezwijk ik dan ook voor de verleiding en koop dat boek. Zo heb ik al Tikker gelezen van Jan Siebelink, Daan van Tessa de Loo en vast nog wel meer. En eergisteren, jawel, ik zag een aantrekkelijk boek liggen: Een held van een hond, door Allen & Sandra Parton. Eigenlijk had ik dit boek al 3x eerder zien liggen, maar niet gekocht. Dit keer kon ik het echter niet laten: ik vond dat ik wel een cadeautje verdiend had. Ik kocht het dus. Thuisgekomen zei ik tegen Kwaster: “Kijk, een boek over een hond. Is toch lang niet zo moeilijk  als een echte hond hebben, nietwaar?” en ik keek hem eens heel lief aan. Ja, dat vond hij ook. Een boek gaf lang niet zo veel gedoe.

 

Ik sloeg tevreden mijn boek open en las het in één keer uit. Maar of het nu echt troostrijk voor mij is of meer een zelfkwelling, daar ben ik nog lang niet uit. Misschien wel allebei, maar het haalt het natuurlijk niet bij een echte hond of hondje.

 

 

Lees meer...
Van 15 november t/m 30 december 2009 ben ik deelnemer in de jubileumexpositie van 25 jaar Etalage Galerie Danielle Janssen in de Westerstraat in Enkhuizen.
 
 
De Etalalage van Danielle Janssen (foto Sliedregt/Janssen)
 
Dit werk hangt in de etalage
Water, acryl/linnen, 24x30cm
 
Lees meer...
 
Omslag van de catalogus
 
‘Seinen en Wisselwerking’ 1996
was een kunstmanifestatie die ontstaan is uit de samenwerking tussen:
Museumstoomtram Hoorn – Medemblik,
Kunstenaarsvereniging Hoorn en Omstreken en
Stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland,
en vond plaats van 17 juli t/m 18 augustus 1996
15 Kunstenaars uit Noord-Holland hadden een beeld of een installatie geplaatst langs de route van de Museumstoomtram, in of bij de stationnetjes of zomaar in het landschap waar het treintje rustig langs tufte. Ik participeerde in een installatie samen met Hans de Vries en Arnold Zweerman. De installatie, die een wissel verbeeldde, speelde met tijd en ruimte. De kleurvlakken van De Vries tussen de blokken toonden het Doppler-effect in het licht, kleurverschuivingen door snelheid. Aan de beide uiteinden waren schilderijen. De ene, van Zweerman, verbeeldde het kinderlijke plezier van het rijden in een treintje. Mijn schilderij aan het andere uiteinde ging meer over de doorsnijding van het landschap door het spoor.
 
De Wissel bij Midwoud - installatie
Mijn schilderij in de installatie acryl/doek 122x244cm
 
Lees meer...
 
1.
Van 4 juli t/m 5 september 1993 organiseerde de KVH&O/ de Boterhal een kunstmanifestatie die plaatsvond in eigen huis en op het terrein van het Samenwerkingsorgaan Westfriesland (SOW) Blauwe Berg 5 in Hoorn.
Na inschriving werden wij, een groep van 5 kunstenaars die elkaar gevonden hadden in galerie de Reiger in Hoogkarspel, uitgenodigd om deel te nemen op het buitenterrein. Toni Gerlach, Judith Reedijk, Hans de Vries, Arnold Zweerman en ik. bouwden daar op een afgeloten veld "Het Dorp", een installatie die op een luchtige manier commentaar leverde op de katholieke Missie van het begin van de twintigste eeuw. Met het mooiste weer van dat voorjaar bouwden wij aan ons dorp van hutjes, een kraal, een waterput, informatieschermen, een kerkje enz. Mijn specifieke bijdrage was een meerluik dat als een soort altaarstuk dienstdeed in het kerkje. In die periode onstonden mijn schilderijen op het thema: De Schepping, dat sloot dus mooi aan. Het was een geweldige ervaring om met een groep te werken.
 
2    3  
4
Op de foto's:
1. de omslag van de catalogus
2. het timmeren aan een hutje
3. mijn altaarstuk
4. overzicht (links het kerkje, midden het beeld van Judithe Reedijk, rechts de schilderijen van Arnold Zweerman)
Lees meer...
Klik op een afbeelding voor meer informatie over dit onderwerp


Schilderijen, tekeningen:
Water  

Schilderijen, tekeningen:
Idylle   

Schilderijen, tekeningen:
Seizoenen en Seizoentjes   

Grafiek:   

Manifestaties: 
          
Contrapunt              Seinen en Wisselwerking                        publicaties 

Lees meer...
CV Thérèse Aarts
 
Ik ben geboren in Breda (1945) alwaar ik Het gymnasium heb doorlopen. Al sinds mijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's Hertogenbosch in 1968 ben ik beeldend met kunst bezig. Omstandigheden als woonsituatie, inkomen en zorg voor mijn twee kinderen maakten dat er niet een rechte lijn in mijn carrière is gekomen. Maar sinds 1989 heeft mijn kunst zich in een redelijk stabiele richting ontwikkeld.
Ik heb op vele plaatsen geëxposeerd. Natuurlijk vaak in mijn woonomgeving (Bovenkarspel), maar ook in Hoorn, Enkhuizen, Amsterdam, Bussum, Alphen a/d Rijn, Woudrichem en Den Haag. Ik ben vertegenwoordigd geweest op beurzen: oa. diverse malen op de Holland Art Fair in Den Haag.
Ook heb ik geëxposeerd in het buitenland zoals in Přibram, Tsjechië (1994), Hamme, België (2007) en in Taipei, Taiwan (2008).

 

Enkele exposities van de laatste jaren:

 

 

Enkhuizen                  Galerie Studio Han Sterk                      2009
Enkhuizen                  Etalagegalerie Danielle Janssen              2008
Amsterdam                Galerie Walls                                        2007
Bovenkarspel             Galerie de Meisjesschool                      2006
Woudrichem              Stadsgalerie                                          2001
Enkhuizen                  Etalagegalerie Danielle Janssen              2000
Amsterdam                ABC Treehouse                                   1999
Hoorn                        Galerie Tussen de Poortjes                   1998
Den Haag                  Arti & Indust ria e                                   1998
Alphen a/d Rijn          Galerie Ixcksz                                       1998
Woudrichem              Stadsgalerie                                          1999
Hoorn                        De Boterhal                                          1997
Hazerswoude             Galerie Blijvers                                     1997
Woudrichem              Stadsgalerie                                          1997
Hoogkarspel              Galerie de Reiger                                  1994
Oosterblokker           Cultureelcentrum Pancratius                  1993

 

Lees meer...

Expositie ‘Water’; schilderijen en tekeningen van Thérèse Aarts ;
Studio Galerie Han Sterk, Klooster 3, Enkhuizen;
geopend dinsdag tot en met zondag 13.00 – 17.00 uur; t/m 9 augustus.2009
 

Thérèse Aarts geeft lyrische impuls aan haar oeuvre

Beeldkracht die de ziel beroert

 
Op de leeftijd dat menigeen uitkijkt naar het grote achteroverleunen, geeft beeldend kunstenaar Thérèse Aarts (1945) uit Bovenkarspel een lyrische impuls aan haar oeuvre.
 
Dat haar werk met het klimmen der jaren aan kracht wint is te zien op de expositie ‘Water’ in galerie Han Sterk in Enkhuizen. Toch kun je haar geen laatbloeier noemen.

Sinds het afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ’s Hertogenbosch, ruim veertig jaar geleden, werkt ze aan een afwisselende collectie tekeningen, schilderijen en grafiek. Met horten en stoten.

    Dat creativiteit gedijt bij tegenwind bleek in 1995, toen ze verraste met sterke ‘Aarde en steen’ schilderijen. Na deze sobere werken ontstond behoefte aan rozenrood. De zinderende zomerimpressies die hieruit voortkwamen zijn geëxposeerd op de bovenverdieping. Deze in kleur gedrenkte landschappen tonen geen nauwkeurig nageschilderde natuur, maar de beleving van een zomerdag. Ze waren de voorbodes voor schilderijen getiteld ‘Idylles’ die langs de trap hangen. Perspectief en lijnvoering zijn verdwenen.

    De beeldtaal bestaat slechts uit felle kleuren en verftoetsen die in dynamische harmonie over het beeldvlak verdeeld zijn. Op de jongste werken rond het thema water gaat het ook om de indruk. Puur hedendaags impressionisme. Zoals kinderen met een schepnetje slootjes onderzoeken, filtert Aarts met verf en potlood structuren, vormen en lichtplekken uit wateroppervlakken. Spiegelingen, beweeglijkheid, kleurverschillen, planten, juffers en vlooien zien we door haar ogen. Bovendien is de lijn terug. En hoe. Op kleine tekeningen vereenvoudigde ze golfjes en waterrimpelingen tot levendig ‘waterschrift’. Ze tonen verwantschap met bepaalde tekeningen van Jaap Beets uit Avenhorn, al heeft hij de reductie van vormen strenger doorgevoerd.

    De expositie bevat ook grotere ‘Structuren van water’. Door het verticale beeldvlak en de indruk van transparantie, ogen ze wat Japans. De oppervlakteritmes veroorzaakt door wind en licht verwerkt Aarts tot terughoudende waterlyriek. Behalve tekeningen met aquarelpotlood bevat de tentoonstelling een aantal gloednieuwe schilderijen, uitgevoerd in rustig blauw en groen. Boven elkaar hangen twee horizontale schilderijen met plompenbladeren.

    Na Monet moet je maar durven. Lang geleden ervoer ik bij het bekijken van zijn ‘Waterlelies’ voor het eerst iets van de onbenoembare kwaliteit die een doek met verf tot kunst maakt. Door de kleurnuances en de geheimzinnige diepte in de schilderijen van Aarts schemert ook beeldkracht die de ziel beroert. Als ze niet zo bescheiden was zouden de Waterwerken letterlijk en in artistieke zin kunnen groeien.

    Wat zou het voor levenswerk opleveren wanneer deze kunstenaar eens tot de bodem ging op een metersgroot doek? Niet om Monet te imiteren, natuurlijk niet. Maar om alles uit haar talent te halen.

 
LIDA BONNMA
NHD/Dagblad voor Westfriesland/Enkhuizer Courant 6 juli 2009
 
Lees meer...
 
Op 28 juni om 15.30 uur opent beeldend kunstenaar Jaap Beets
mijn tentoonstelling Water
in Galerie Studio Han Sterk
Klooster 3 1601 NW Enkhuizen
De galerie is geopend: di t/m zo 13-17 uur

UPDATE:
Voor de recensie over deze expositie klik hier

Lees meer...
dit is gemaakt met acrylverf op linnen en het formaat is 120x50 cm
 
De serie waar ik nu mee bezig ben heeft als thema: Water. Nu gaat het over de kleur van het kleurloze. Ik wordt geïnspireerd door de transparantie van de weerspiegeling in het oppervlakvan water, de rimpeling veroorzaakt door een zuchtje wind of de verstoring door wat er op het water drijft. Ik ga niet uit van de zichtbare werkelijkheid, maar van de speling van het licht en de vormenrijkdom uit mijn omgeving. Hier wat voorbeelden. In het fotoalbum staan er meer klik hier.
 
    
 
    
Deze vier schilderijen zijn gemaakt met acrylverf op linnen in het formaat 60x60 cm
 
                   
 
Deze drie zijn gemaakt in gemengde techniek op papier in het formaat52x130 cm
Lees meer...
In 1995 exposeerde ik voor het eerst in de Boterhal in Hoorn. Ik was toen net een nieuwe richting ingeslagen. De formaten waren flink toegenomen (had deels te maken met het betrekken van een nieuw en ruimer atelier) en de onderwerpen waren wat dieper en vooral geïnspireerd door een bezoek aan Praag met een groep kunstenaars uit Hoorn en omstreken. Hier wat voorbeelden.
 
     
Grafsteen, acryl op linnen 100x120cm              Voor 'n Kind, acryl op linnen 100x120cm
    
      Maan, acryl op linnen 120x100cm                     Geboortegrond, acryl op linnen 120x100cm
 
Kijk voor de andere schilderijen uit die periode klik hier of in het fotoalbum en de post Expo Boterhal
Lees meer...
Thérèse Aarts
Welkom op dit blog dat dienstdoet als mijn website.
 
Ik laat hier voorbeelden zien van mijn werk, zowel actueel als uit het (min of meer) recente verleden. De werken zijn zowel in het fotoalbum als in de posts gerubriceerd naar techniek (schilderijen, tekeningen, grafiek, enz.)

Contact:
Thérèse Aarts
Hoofdstraat 201
1611AE  Bovenkarspel
tel.: 0228 520107
Email: klik hier

NB alle afbeeldingen en teksten op deze site zijn auteursrechterlijk beschermd en mogen niet zonder mijn (schriftelijke) toestemming worden verspreid.
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl